Blog

25/09/2018

Què cal saber abans de posar un habitatge en lloguer?

RS Investors Quan el propietari d’un habitatge buit no el posa a lloguer està perdent una gran oportunitat de rendibilitzar la seva inversió, tot i que també pot pensar que s’estalvia molts problemes, cada vegada hi ha més maneres per poder llogar-lo i viure tranquil.

Alguns dels aspectes a tenir en compte abans de posar l’habitatge a lloguer:

Impagaments de la renda: La selecció del llogater és la part més important del procés. Partint de la base qu sempre es poden equivocar, i que es pot equivocar tothom, hi ha mètodes que van des de l’experiència d’un professional que t’assessori, assegurances, ampliar les garanties econòmiques, sol·licitud d’avals, l’avallloguer,... que poden fer que tinguis gairebé garantit el cobrar el lloguer. Amb aquests mateixos mètodes també et garanteixes cobrir econòmicament els possibles desperfectes que t’ocasionin els llogaters a l’habitatge.

Hem de pensar que els terminis dels procediments de desnonament per falta de pagament s’han reduït.

Assegurança de l’habitatge: Com hem dit abans es poden assegurar l’impagament de rendes, és aconsellable, però s’ha d’analitzar cas per cas. Ara bé, el que si que és molt recomanable és fer una assegurança de l’habitatge, del continent i de la responsabilitat civil. Aquestes assegurances no acostumen a ser molt costoses i, més enllà dels temes legals, pot fer que estiguis cobert davant qualsevol accident o imprevist urgent a l’habitatge.

Durada del contracte: La llei actual dóna el dret a què el llogater pugui viure tres anys a l’habitatge. Durant aquests tres anys, de forma general i sense tenir en compte algunes excepcions, se li podrà incrementar el lloguer anualment segons l'IPC (també se li podran practicar algun diferencial d’IBI i comunitat si pugen les quotes pel propietari). No és un període massa llarg, d’aquesta manera saps que en un màxim de tres anys podràs recuperar el teu habitatge.

Si es disposa d’un habitatge que té llicència d’apartament turístic, es pot plantejar llogar-lo per períodes inferiors als tres anys. Aquest tipus de lloguer dóna rendibilitats superiors però també incrementa els costos de gestió del lloguer i l’immoble pateix més desgast.

Tenir en compte que durant la durada del contracte el propietari només podrà entrar a l’habitatge amb l’autorització del llogater.

Per a posar un pis a lloguer el propietari ha de comptar que potser haurà de fer alguna inversió per actualitzar l’habitatge, tramitar documentació (cèdula d’habitabilitat, certificat energètic, butlletins dels instal·ladors), etc.. Però aquestes despeses no representen un gran cost.

Deixar les gestions prèvies i el procés de lloguer en mans d’un professional acostuma a ser la millor opció. En la majoria dels casos els costos dels serveis són inferiors a l’estalvi aconseguit. La gestió del lloguer posterior, també la podeu deixar en mans d’un professional que administri patrimonis.

No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres per a qualsevol dubte que us pugui sorgir.